Κόκορας Κοκκινιστός με Μακαρόνι Σπιτικό από τον Σεφ Νίκο Στρατήγη

Υλικά για 4 μερίδες

1 πακέτο Μακαρόνι Σπιτικό 500γρ «Τα Μερακλίδικα» , 1 κόκορας 1.700-2.000γρ κομμένος σε 8 – 10 κομμάτια , 200γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο , 60γρ πολτοποιημένο σκόρδο, 120γρ ελαιόλαδο, 900γρ τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες , 80γρ τοματοπολτός , 200γρ ροζέ κρασί, 2 δαφνόφυλλα, 1 ξύλο κανέλας , 35γρ αλάτι, 20γρ πιπέρι, 25γρ ζάχαρη, 150γρ ξινή μυζήθρα θρυμματισμένη, 100γρ φέτα θρυμματισμένη, ένα ματσάκι δυόσμο , 1 ½ λίτρο νερό ή ζωμό φρέσκο σπιτικό (προαιρετικά)  Για τον σπιτικό ζωμό: Σε 1,5 λίτρο νερό προσθέτουμε κομμένα στη μέση 1 ξερό κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 τομάτα, τα κοτσάνια από ένα μάτσο φρέσκο δυόσμο και από ένα μάτσο μαϊντανό, 1 κγ αλάτι και 1 κγ πιπέρι.  Τα βράζουμε όλα μαζί για 1,5 ώρα, σουρώνουμε και κρατάμε το υγρό στην άκρη.

Κόκορας Κοκκινιστός με Μακαρόνι Σπιτικό από τον Σεφ Νίκο Στρατήγη

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τον κόκορα και τον σοτάρουμε πολύ καλά για 5 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ξαναπροσθέτουμε τον κόκορα. Ρίχνουμε τον τοματοπολτό και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την ψιλοκομμένη τομάτα που την αφήνουμε επίσης να σοταριστεί καλά για 3 ακόμα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί μας και με μέρος του ζωμού μας ώστε να σκεπάζει καλά το κρέας. Προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα και το πιπέρι και αφήνουμε το κρέας μας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τον τα ψιλοκομμένα φύλλα από το ματσάκι του δυόσμου.

Αφού έχει ψηθεί, βγάζουμε το κρέας του κόκορα από την κατσαρόλα και προσθέτουμε 4 δάχτυλα ζωμό. Αφού βράσει, ρίχνουμε μέσα το Σπιτικό Μακαρόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί για 6 μόνο λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αδειάζουμε σε ένα ταψί τα μακαρόνια, το κρέας του κόκορα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Αφαιρούμε τη δάφνη και το ξύλο κανέλας. Προσθέτουμε την μυζήθρα και τη φέτα και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 5 λεπτά να πάρει λίγο χρώμα.

Σερβίρουμε τον κόκορα με το σπιτικό μακαρόνι με επιπλέον φέτα και μυζήθρα, ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ένα καλό κόκκινο κρασί.

Καλή σας απόλαυση!